Premiär för marknadens bränslesnålaste bandvagn!

2014-05-15 16:52 STV

Scandinavian Terrian Vehicles har lång erfarenhet av att konvertera bandvagnar till civila entreprenadfordon. Både Svenska Kraftnät och Vattenfall har valt STV som leverantör för att ersätta BV206s gamla benslukande Fordmotorerna med moderna, bränslesnåla dieselmotorer. STVs nya 4-cylindriga motorbyte drar endast 0,4 liter per kilometer.

I STVs strävan mot en minskad miljöpåverkan lanseras nu marknadens bränslesnålaste bandvagn på EBR Metod- och maskindagarna i Gävle. Steyr 4-cylindriga diesel motor sänker bränslekostnaderna och har en miljöbesparande inverkan. Den nya ultrasnåla motorn drar endast 0,4 liter per kilometer.

Under ett antal år har BAE och STV i samarbete testat olika alternativa motorer, som ersättning till originalmotorerna. Utöver krav på miljöklassning har också ställts krav på vikt, effekt, förbrukning, mått och driftsäkerhet vid terrängkörning. Den enda motorfabrikat som i slutänden uppfyllde kraven var österrikiska Steyr. Dessa motorer är från början konstruerade för terrängfordon och klarar konstant körning i mot-, med- och sidolutning. Personbilsmotorer klarar inte dessa krav och under testerna skar vissa motorer på grund av utebliven smörjning. 

- Den bränsleförbrukning som vi mätt upp på vid körning med M14-motorn är sensationella, säger Jim Wallström. Aldrig tidigare har man kunnat köra bandvagn Bv206 med lägre förbrukning.

De motorer som STV väljer att sätta in i Bv206 är antingen den större 6-cylindriga M16-motorn med en effekt på 135 kW och vridmomentet 450 Nm, eller den mindre 4-cylindriga M14 med effekten 99 kW och vridmomentet 250 Nm. Med den större motorn får man en betydligt kraftigare drivlina, som passar i krävande terräng och med större laster på bakvagnen. Den mindre motorn motsvarar originalmotorerna, och ersätter dessa. 

- Samarbetet med BAE är gör att vi får tillgång till resultaten av de mest krävande tester som utförs på terrängfordon, säger Jim Wallström VD i STV. Därför kan vi leverera de bäst lämpade motorerna när kunderna väljer att ersätta originalmotorerna. 

En viktig parameter var givetvis bränsleförbrukningen. Fords V6 originalmotor känd för sin höga bensinförbrukning. Därför var det glädjande att både 6- och 4-cylindersmotorerna även under hög belastning, ligger långt under V6-motorns nivå. Även de Mercedes D5- och D6-motorer som vissa kunder valt, slås med hästlängder. Steyrs motorer kan även köras på sämre dieselkvaliteter och även fotogen, vilket är en viktig poäng vid export till länder med ojämnare kvalitet på sin diesel. 

Steyr 4-cylindriga M14 radmotor med turbo och laddluftkylning, som passar till bandvagnens 4-stegade original automatväxellåda. Lådans växellägen anpassas till den nya motorns varvtal, och man slipper de höga varvtal som krävdes av Fordmotorn vid växling. 

För ytterligare information, vänligen kontakta: 

Jim Wallström , VD, Scandinavian Terrain Vehicles AB

Telefon 0910-29 07 01, Mobil 070-101 47 01, jim.wallstrom@stvab.se