Skellefteåföretaget STV levererar nya generationen TL6

2010-09-15 00:00 STV, 2010, Pressmeddelanden STV

Efter månader av utvecklings- och konstruktionsarbete levererar STV idag första bandvagnen i den nya generationen av TL6. Vagnen skall användas av räddningstjänsten i furstendömet Monaco för brandbekämpning i terräng och järnvägstunnlar.

-    Allt arbete har gått enligt plan och kunden är mycket nöjd. Det motsvarade verkligen vad de hade förväntat sig, säger Jim Wallström, VD på Scandinavian Terrain Vehicles AB.  

Bandvagnen har fått ny högkvalitativt motor och växellåda och ny hytt. El- och hydraulsystem har anpassats och ett nytt kylsystem har installerats för optimal driftsäkerhet.

-    Testkörningar av bandvagnen har visat att den är mer kraftfull än vi har förväntat oss och terrängegenskaperna överträffar tidigare versioner markant, fortsätter Jim Wallström.

Kunden har varit på besök i Skellefteå och slutgodkänt bandvagnen, som skall utrustas med vattentank, pump och brandslangar.

-    TL6:ans tilltagna storlek gör att man kan transportera tyngre och större laster än med något annat liknande fordon, vilket är viktigt när man transporterar vatten, säger utländske köparen Philippe Quarteroni.

STV har rönt mycket uppmärksamhet från kraftbolag och andra entreprenörer som jobbar i terrängen. Både för TL6-bandvagnen och för den uppgraderade versionen av Bandvagn 206 MLI, som bägge tillverkas i Skellefteå. STV har utökat sina lokaler och har anställt personal inne för att klara leveranserna. För närvarande har STV en orderstock som sträcker sig en bra bit in i 2011.


Fakta TL6
En bandvagn helt producerad i Skellefteå. Vagnen är större och kraftigare än tidigare modeller av bandvagnar. Tidigare versioner av TL4 och TL6 används bland annat på Antarktis. Mycket av den höga prestandan bottnar i TL6:ans moderna Cummings-motor som ger ett vridmoment på 1000 Nm. Den stora dragkraften i kombination med den effektiva kraftöverföringen ger en exceptionell framkomlighet oavsett terräng och underlag.

Fakta – Scandinavian Terrain Vehicles AB

STV’s verksamhetsområde innefattar byggnation av nya bandvagnar, uppgradering av bandvagnar samt påbyggnader såsom kranar och lastväxlare. STV konstruerar och bygger bandvagnar till alla verksamheter där det finns behov av terränggående fordon. Elkraftindustrin, olja & gas, prospektering, logistik, räddningstjänster är bara några exempel

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Jim Wallström
VD, Scandinavian Terrain Vehicles AB

Tel 0910-29 07 01
Mobil 070-101 47 01
jim.wallstrom@stvab.se